“Hayal etmek yerine, blockchainlerin bağlanmasını sağlayan bir sistem yarattı”.
Bu yazıda Cosmos’a giriş yapıyor olacağız. Keyifli okumalar diliyorum.
BLOK ZİNCİRLERİN İNTERNETİ
1. COSMOS
Cosmos, blok zincirlerin interneti olarak adlandırılmaktadır. Blockchainler Arası İletişim (IBC) protokolünü kullanan, merkezi olmayan ve Proof of Stake (POS) bir blockchain ağıdır. Cosmos, özelleştirme ve birlikte çalışabilirlik kavramları üzerine inşa edilmiştir. Üzerinde oluşturulan her blockchain, Zone (bölge) olarak isimlendirilmekte ve her biri Cosmos Hub’a bağlanmaktadır.
1.1. IBC (Inter‑Blockchain Communication)
Zone’lar verilerin Cosmos Hub’a bağlı olan her bir bölge arasında serbestçe ve güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlayan IBC protokolü aracılığıyla bağlanır. “Cosmos Hub’a bir bölge bağlandığında, hub’a bağlı her bölgeyle çalışabilir. Yani çok farklı uygulamalara, doğrulayıcılara ve mutabakat mekanizmalarına sahip blok zincirler veri alışverişi yapabilir”. IBC protokolü, bölgelerin birbirleriyle etkileşime girmelerini ve kaynak alışverişinde bulunmalarını sağlayan bir tür sözleşmedir.
1.2. ZONE (Bölge)
Cosmos üzerinde oluşturulan, kendi işlemlerini doğrulayabilen bağımsız blockchainlerdir. Bu bölgeleri aşina olduğumuz “side chain” gibi de düşünebiliriz. Her bölge temel işlevlerini yerine getirebilmektedir. Örneğin; kendi blockchaini üzerinde değişiklikler yapabilmekte, işlemleri onaylayabilmekte, token oluşturabilmekte ve bu tokenlerin dağıtılmasını sağlayabilmektedir.
1.3. COSMOS HUB
Cosmos ağı üzerinde oluşturulan blockchainler doğrudan bir merkeze bağlanmaktadır. Bu merkez Cosmos Hub olarak adlandırılmaktadır. Tüm bölgeler bu hub üzerinden iletişim kurmaktadır. Bunu, IBC aracılığıyla her bir bölgenin durumunu takip ederek yapmaktadır. Böylece veri, Cosmos Hub’a bağlı tüm bölgeler arasında kolayca taşınabilmektedir.
1.4. COSMOS SDK
Cosmos SDK, Cosmos ağının üstünde bir blokchain uygulaması oluşturmak için gereken tüm gereçleri sunmak üzere Cosmos tarafından yaratılan geliştirme kitidir. Cosmos SDK, kullanıcıların blockchainler yaratmasını mümkün kılan, açık kaynaklı bir yazılım geliştirme aracıdır. “Cosmos SDK’nın varsayılan mutabakat protokolü Tendermint Core’dur fakat önceden oluşturulmuş farklı modüllerden birini kullanmanız da mümkündür”. Cosmos SDK kullanmak, süreci büyük oranda basitleştirmekte ve bir blockchain inşa ederken ihtiyacınız olan tüm standartları sunmaktadır.
Devam yazımızda; Tendermint Core, Cosmos’un çalışma prensipleri ve Atom hakkında konuşuyor olacağız. Twitter profilime https://twitter.com/theobenaydineth linkinden ulaşabilirsiniz.
KAYNAKÇA:
https://dev.to/ebereplenty/introduction-to-cosmos-network-and-cosmos-hub-hja
https://academy.binance.com/en/articles/what-is-cosmos-atom
https://phemex.com/academy/cosmos-atom
https://steemit.com/blockchain/@sansteem/building-dapp-on-cosmos-sdk-tendermint
Hoodies Resmi Kanalları
- Telegram: https://t.me/HoodiesChannel
- Twitter : https://twitter.com/HoodiesCT
- Youtube: https://www.youtube.com/c/HoodiesCommunity
- Discord: https://discord.gg/hoodiescommunity
- Spotify: https://open.spotify.com/show/5RxuoJxXK9YtHMLQ9w9R60?si=71cae00db87d4625
- Twitch: https://www.twitch.tv/hoodiescommunity
Sorumluluk Reddi: Kripto para birimleri spekülatiftir, karmaşıktır ve önemli riskler içerir, oldukça değişkendirler ve ikincil faaliyetlere karşı hassastırlar. Performans tahmin edilemez ve geçmiş performans gelecekteki performansın garantisi değildir. Bu bilgilere güvenmeden önce kendi koşullarınızı düşünün ve kendi tavsiyenizi alın. Ayrıca herhangi bir ürün veya hizmetin yapısını (yasal statüsü ve ilgili düzenleyici gereklilikler dahil) doğrulamalı ve herhangi bir karar vermeden önce ilgili düzenleyicilerin web sitelerine danışmalısınız.